NEW!Incredible offer for our exclusive subscribers! Read More
Huis

Van stokje in het zand tot klok aan de wand

2 Minuten lezen

Voor de klok 

Vroeger was tijd niet zo belangrijk als in deze tijd. Het is iets relatief moderns. Mensen leefden bij de stand van de zon. Maar zelfs zo ver terug als 3500 voor de geboorte van Christus, hadden de mensen een manier. Zonnewijzers. Ze staken een stok in de grond, een beetje gekanteld naar de meridiaan. De zon kruist de meridiaan namelijk op het middaguur. De schaduw van de stok in de grond kon je vertellen hoe laat het was. Nog niet precies, maar het was een goed begin.

Tip: RVS klok

Daarna, men denkt ongeveer 1900 jaar later, begon men waterklokken te gebruiken. Water druppelde met een constante snelheid naar beneden. Door te kijken hoeveel water er in de kom eronder zat, kon men de tijd meten. Nog later, rond de achtste eeuw, begonnen mensen zandlopers te gebruiken. Door zand te laten druppelen kon men zien hoeveel tijd er verstreken was. 

Klokken zoals wij ze kennen

We werden steeds slimmer in het vertellen van de tijd. In de zestiende eeuw maakte een zekere uitvinder, Peter Henlein, de eerste door een veer aangedreven klok. Hij kon nog steeds niet precies de tijd aangeven, alleen het uur, maar het was zeker een grote sprong voorwaarts en hij was draagbaar. De mensen waren enthousiast. Het was de eerste stap naar de klok zoals wij die kennen. 

Na ongeveer een eeuw kwam er een ander type klok. Het slingeruurwerk, gemaakt door de Nederlandse Christiaan Huygens. Bij elke slinger van de slinger werd een tand van het wiel losgelaten. Na een bepaalde tijd zou een andere die opvangen. Zo gingen de wijzers van de klok in een constant tempo vooruit. Naarmate we meer leerden, evolueerden deze klokken uiteindelijk tot de klokken die we aan onze muren hebben hangen.

Uitgelicht: Vierkante klok

Toen werd het digitaal

Tegenwoordig hebben we geen stokken in de grond, waterklokken of zelfs slingers en wijzers meer nodig om de tijd te weten. Nu de wereld digitaliseert, blijven klokken niet achter. De cijfers van de tijd worden ons gewoon getoond, overal. Op wekkers, op onze telefoon, op de magnetron. Het is zo precies dat we de tijd tot op de milliseconde nauwkeurig kunnen aangeven. Het begon allemaal in 1883, met het springuur mechanisme van Josef Pallweber. Drie wijzerplaten draaiden rond en gaven de tijd in cijfers weer. De eerste echte digitale wekker kwam in de jaren vijftig en in 1970 kwam er eindelijk een digitaal horloge op de markt. Dit was de pulsar, van het horlogebedrijf Hamilton. Sindsdien hebben die zich ontwikkeld tot smartwatches 

Klokken zijn altijd veranderd, altijd geëvolueerd. Dat zal ongetwijfeld ook in de toekomst gebeuren. Dat pad is eindeloos, en we zullen hem bewandelen tot het einde der tijden.

Gerelateerde berichten
Huis

Nieuwegein en Utrecht bieden comfort met airco-installateurs

2 Minuten lezen
Of je nu in Nieuwegein of Utrecht woont, de zomerhitte kan soms ondraaglijk zijn. Een goed werkende airconditioner kan je dan de…
Huis

De voordelen van het installeren van een geplooide hordeur

1 Minuten lezen
Als je de veiligheid en stijl van je huis wilt opwaarderen, overweeg dan de installatie van een plissé hordeur. Plissé hordeuren zijn…
Huis

Je huis veilig houden met antislip traptape

1 Minuten lezen
Uitglijden en vallen op trappen is een veel voorkomende oorzaak van letsel. Volgens schattingen van de National Safety Council bezoeken elk jaar…
Power your team with InHype
[mc4wp_form id="17"]

Add some text to explain benefits of subscripton on your services.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *